Voorstellingen

Cox and Box & The Zoo

The Idea

In een niet nader genoemd koninkrijk is de premier ziek gevallen. Het land is in rep en roer, want de koning is niet de snuggerste. Hij laat zich weliswaar bijstaan door zijn vrouw en zijn wel erg filosofische schildknaap, maar het volk kijkt niettemin reikhalzend uit naar de terugkeer van de premier. En kijk, wanneer dit geschiedt blijkt dat de eerste minister een geweldig idee gekregen heeft om meer harmonie in het land te brengen. Iedereen blij, maar na de implementatie van het plan blijkt het volk toch niet erg gelukkig met de aanpassingen.

Alexander Van Britsom, Elias Verschraegen en Anke Verboven, eminente leden van het volk, stemmen in met Eva Luna Goeman (de vrouw van de premier)

De Componist

Gustav Holst is geen traditionele operettecomponist. Nochtans was het genre voor de start van zijn muzikale studies en vroegste carrière erg belangrijk: een eerste operette van zijn hand, Lansdown Castle, had zodanig succes dat zijn vader geld leende om hem naar het Royal College of Music in London te sturen. The Idea dateert van 1896, een werk uit het prille begin van zijn carrière. Net zoals voor Lansdown Castle is de invloed van Arthur Sullivan, de vader van de Engelse operette, duidelijk te merken. Niettemin draagt het werk een duidelijke eigen stempel, die de voorbode is van wat de stijl van Holst zal worden. Hij slaagt er in de eenvoud die refereert aan het volkslied spannend te maken. Het is een stijl die zich uitermate goed leent voor het unieke genre waarbinnen The Idea valt: de kinderoperette.

Het stuk

Naam
The Idea
Muziek
Gustav Holst
Liberetto
Fritz Hart

Productiedetail

Artistieke leiding
Stijn Saveniers en Nathalie Roymans; scenografe: Katrijn Baeten
Met
Annelies Boons, Noa Calluy, Zias Op 'T Eynde, Eva Luna Goeman, Rune Mertens, Alexander Van Britsom, Anke Verboven, Meinse Verhulst, Elias Verschraegen, Rob Wouters
Productie
Volksopera, in co-productie met de! Kunsthumaniora Antwerpen
Duur
60 minuten