Voorstellingen

Cox and Box & The Zoo

The Bear

Een jonge weduwe heeft besloten om, volgend op de dood van haar man, nooit meer buiten te komen en zich in eeuwige rouw onder te dompelen, ondanks de aanhoudende adviezen van haar butler om weer van het leven te genieten. Het monotone bestaan van de jonge vrouw wordt onderbroken door de komst van een schuldeiser van haar man. Tussen beiden ontstaat een hevige discussie over de liefde, en meer.

The Bear was een onderzoeksproject van Volksopera en Zuidpool. Het werk werd gebruikt in een experimentele setting waarin zangers/acteurs, regisseur en dirigent gezamenlijk vormgaven aan het project. Er werden geen publieke voorstellingen van gespeeld.

Work in progress in Tongeren. Agris Hartmanis, Lien Haegeman, Jorgen Cassier en Kurt Gysen

De componist en de schrijver

‘De beer: een klucht in één bedrijf’ is een eenakter van Anton Tsjechov. Het toneelstuk is een van de acht vaudeville-stukken die Tsjechov in de loop der jaren schreef.

William Walton schreef zelf mee aan de Engelse adaptatie van het werk, en zette het vervolgens in 1966 op muziek. Tegen die tijd werd hij al lang niet meer beschouwd als een baanbrekend componist. Integendeel, veel critici schreven dat zijn muziek uit de mode was. Terecht of niet, de lichte weemoed die uit zijn muziek spreekt past perfect bij het verhaal, en zijn hele partituur is een staaltje van theatervernuft.

Volksopera kijkt er erg naar uit het werk in de toekomst volledig uit te voeren.

Het stuk

Naam
The Bear
Muziek
William Walton
Liberetto
Paul Dehn & William Walton, naar Anton Tsjechov

Productiedetail

Artistieke leiding
Stijn Saveniers en Jorgen Cassier
Met
Lien Haegeman, Kurt Gysen, Agris Hartmanis
Productie
Volksopera, in co-productie met Zuidpool
Duur
45 minuten