Over Volksopera

Operette & musical theatre

Van entr'acte tot musical

Puur muzikaal plezier, dat is operette: luchtige vertellingen waarbij zang en acteerspel elkaar versterken. In de negentiende eeuw ontstond de operette - onder impuls van Jacques Offenbach - als een nieuw maatschappijkritisch genre. De snedige vertellingen en sprankelende muziek worden snel een wereldwijd succes. In de Angelsaksische landen evolueert het genre naar de musical die wereldwijd harten verovert.

voorstelling operette

Tragikomische satire

Muziekliefhebbers hebben lang de neus voor de operette opgehaald. Toch onderschat je het genre beter niet. Melodisch zijn de composities vaak geniaal. En onder de lichtvoetige vertelling schuilen menselijke angsten en de diepe wens om aanvaard te worden zoals men is. Herkenbaar, een tikje tragisch en vooral hilarisch.

Voor iedereen en over iedereen

De operette steekt de draak met de heersende moraal, snobistische adel en omhoog gevallen burgerij van de negentiende eeuw. Toch is de satire verrassend universeel. Een potsierlijke vader, een naïef meisje, een kwistige echtgenote en een iets te gladde vrijer ... de personages zijn herkenbaar, hun verhalen van alle tijden.

Footer Komisch Repertoire